reklama

Češi jsou národem houbařů, o tom není pochyb. A k procházce v lese prostě patří i to, že si utrhneme nějakou tu ostružinu nebo borůvku. Je to ale legální, když nám les nepatří? Co všechno je v lese volně k mání a můžeme vstupovat do všech lesů?

Podle lesního zákona má právo vstupovat do lesa na vlastní nebezpečí každý, vlastník lesa přitom nesmí pozemek oplotit, Nemusíte se tedy bát, že vás z lesa někdo vyhodí. Výjimkou jsou lesní školky, které oplocené být mohou, vstupovat se také nesmí do míst, kde se provádí těžba dříví.

To, že vám vstup do lesa nikdo nezakazuje, ještě neznamená, že si tam můžete dělat, co chcete. V lese především nesmíte rušit klid a ticho, vjíždět sem s motorovými vozidly a jezdit mimo lesní cesty a vyznačené trasy třeba na kole. Zapomeňte také na to, že byste si v lese zapálili cigaretu.

S ohněm se od lesa celkově držte raději dál, rozdělávat oheň je zakázáno do vzdálenosti 50 m od jeho okraje. V lese také nemůžete tábořit mimo vyhrazená místa. Odpadky si pěkně odneste zpátky domů.

Co si v lese můžeme vzít

Z lesa si domů můžete odnést lesní plody, houby a suchou na zemi ležící klest, ale to jen pro vlastní potřeby. S klidným srdcem si tak můžete nasbírat ostružiny, jahody nebo maliny na koláč či knedlíky. Sbírat lesní ovoce způsobem, který poškozuje les, už je ale trestné. Jedná se například o sběr borůvek tzv. hřebenem. Za klest se považuje přirozený opad větví a zbytky po těžbě, které nemají na silnějším konci větší průměr než 7 cm bez kůry.

Pokud byste si ale chtěli sami pokácet strom nebo keř, to už se vystavujete pokutě. Zakázáno je také vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin, včetně jejich semen. Pokud byste si na Vánoce chtěli z lesa přinést jmelí, vězte, že ani to se nesmí, stejný zákaz platí pro ochmet (parazitický keřík, který roste převážně na dubech a kaštanovníku).

Trestné je nosit si z lesa i tolik oblíbenou hrabanku, tedy nesmírně úrodnou lesní půdu. Nejenže tím les připravujete o živiny, ale můžete narušit i jeho vodní režim.

Na dodržování předpisů dohlíží lesní stráž, která po vás může požadovat občanský průkaz. Porušením některého ze zákazů se můžete dopustit správní deliktu, který se trestá pokutou ve výši až 10 tisící korun.