Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starostové se vyjadřují o povinnosti hlásit zahradní oslavy: Je to absurdní

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: czregion.cz

Praha - Starostové některých měst a obcí tvrdí, že je prakticky nemožné splnit požadavek ministerstva vnitra, aby od října vydávali speciální povolení všem, co budou chtít, i na soukromém pozemku, pořádat oslavu nebo hlučnější akci po 22. hodině.

Těm, kteří ho nebudou mít, ale hrozí vysoká pokuta ve správním řízení. Oslavy na zahradách, zahrádkách a terasách od října po desáté večer zřejmě neuvidíme. Ministerstvo vnitra totiž novelizovalo zákon o přestupcích a chce, aby obce a města všechny venkovní akce po desáté hodině zahrnuly předem do vyhlášky.

"Vzhledem k tomu, že vyhlášku schvaluje zastupitelstvo, a zastupitelstvo se schází jednou za tři měsíce, máme povinnost čtyřikrát do roka, tak si to úplně nedovedu představit," zlobé se starostka Tymákova Martina Schwarzová.

Obecně závaznou vyhlášku některé obce nebo města vydávají jen jednou ročně. A lidé pak budou muset oslavy hlásit třeba i rok dopředu. Což je například u oslavy narození dítěte nebo výhry fotbalového klubu prakticky nemožné.

Jestli budou lidé muset před plánovanou oslavou vyplňovat složitá lejstra, nebo jestli bude stačit na úřadě nahlásit pouze datum jejího konání, zatím není jasné. Starostové totiž sami netuší, jak bude žádost o výjimku vypadat.

Pokud oslavu pořadatel nenahlásí, za rušení nočního klidu mu hrozí až pětitisícová pokuta. A dokonce i zákaz pobytu v obci.

Témata:  obce zákony Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy