Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přístup na Hrad bude složitější: Prezident musí být lépe chráněn,říká bezpečnostní expert Šándor

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Turisté, kteří se chystají na Pražský hrad, se musí připravit na komplikace. Už minulý týden mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček upozornil, že kvůli přísnějším bezpečnostním opatřením se u vstupů můžou tvořit fronty. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora bude obtížné hledat kompromis mezi bezpečností a snahou neomezovat turisty, přesto považuje kroky Hradu za správné.

Hrad v minulých dnech zpřísnil bezpečnostní opatření, u vstupů policie kontroluje všechny návštěvníky i jejich zavazadla. Opatření se budou ještě zpřísňovat, zástupci Hradu proto jednají s policejním prezidiem o personálním posílení hradní policie. Pražský hrad k opatřením přikročil kvůli teroristickým útokům v poslední době.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby a bezpečnostní expert Andor Šándor zpřísněná opatření vítá. „Myslím si, že sídlo hlavy státu by mělo být zajištěno lépe, než tomu bylo doposud. Před rokem tam nebyla v zásadě žádná bezpečnostní opatření a dalo se přejít na třetí nádvoří a ke vstupu ke kanceláři prezidenta. A tam až teprve vevnitř byla stráž, která tam má nějaký ochranný rám," popisuje pro server EuroZprávy.cz odborník.

„Samozřejmě bude obtížné najít nějaký kompromis mezi tím, aby kancelář prezidenta a hlava státu byla dostatečně chráněna, a zároveň aby se zásadním způsobem nezhoršila dostupnost pro turisty. Pražský hrad je přece jen jedním z největších turistických lákadel. A podle Guinnesovy knihy rekordů největším hradem na světě, pokud je o zastavěnou plochu. Bude to obtížné, ale jsou jiné státy, kde se na taková místa nedostanete vůbec, nebo jen za zvláštních podmínek. A v situaci, ve které dneska jsme, si myslím, že si Hrad větší bezpečnostní opatření zaslouží," řekl nám Šándor.

V souvislosti s útoky na některá letiště Šándor upozorňoval, že pokud budou instalovány bezpečnostní rámy už před vstupem do odbavovací haly, lidí se budou hromadit venku před halou a útočník tak může zaútočit i tam. „Problém je, že tohle se vyloučit nedá. Že někdo může spáchat útok ve skupině lidí. A to může spáchat kdekoliv. Tady je primární, že stát bude především chránit svého ústavního činitele způsobem lepším, než tomu bylo doposud. Otázka je, kolik těch rámů tam bude s ohledem na denní dobu, s ohledem na roční období a podobě, tak, aby to nebylo až a příliš obtěžující pro turisty," myslí si.

Je podle něj třeba najít nějaký kompromis tak, aby byla na jedné straně zajištěna bezpečnost prezidenta, a aby na straně druhé nebyli turisté příliš omezováni. „Bude velmi těžké, o tom není pochyb. Pak je tu alternativa původní, která nijak nechránila prezidenta – a to si myslím, že nebylo dobře. A nebo Hrad uzavřít pro veřejnost, jak to bylo za bolševika, což je asi také nepřijatelné nejenom pro turisty, ale i pro Čechy" dodal Šándor.

Témata:  Andor Šándor Pražský Hrad

Aktuálně se děje

3. května 2024 18:10

Orbán tvrdí, že Evropa si v současné době hraje s ohněm

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy