Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou čeští muslimové radikální? Bezpečnostní expert prozradil víc

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha - Čeští muslimové sice nejsou úplně bezproblémoví, rozhodně ale nejsou radikální, vysvětluje bezpečnostní expert Andor Šándor. Diskuzi o nošení šátků považuje za zbytečnou. Poukazuje ale na to, že to jsou věci, které sledují zahraniční média - jako je třeba Al Džazíra. A to pak v důsledku může mít nepříjemné následky.

„My tu máme muslimskou menšinu čítající okolo 20, 30 tisíc lidí, z nich asi jenom 3,5 tisíce praktikuje islám podle toho, jak je to v koránu napsáno a nejsou radikální. Nejsou bezproblémoví, ale nejsou radikální, nevytváří žádné vyloučené sociální komunity ani tím neříkám, že mezi nimi nemůže být někdo, kdo je nositelem těch ideí, proti kterým chceme a musíme bojovat,“ popisuje pro Český rozhlas stav muslimské komunity v České republice bezpečnostní expert.

Současná debata o muslimech v Česku je ale podle něj poněkud mimo. „Ale neměli bychom si je antagonizovat jenom tím, že prohlásíme, šátky to začíná a končí to teroristickým útokem, to jsou přece nesmyslná, hloupá a zkratkovitá prohlášení, která samozřejmě působí na jistý druh voličů, myslí si Šándor.

Dodává, že na svých přednáškách říká, že jeho babička nikdy nešla ven bez kašmírového šátku. Nepamatuji si, že můj děda by byl nějaký násilník nebo někdo, kdo by jí nutil prostě se zahalovat. Prostě to byla taková věc, která patřila tehdy k té kultuře. Nehledě na to, že v Indii nosí šátky nikoliv muslimské ženy, ale hinduistky. Myslím si, že to je cesta do pekel, že takto bychom skutečně neměli jít,“ varuje před stereotypy.

A jak by tedy měly úřady postupovat? „My bychom měli vyžadovat od těch nových, kteří k nám přichází a bydlí tu, aby tu dodržovali zákony této země a aby se chovali přesně podle zákonů. Když budou dodržovat zákony, pak je mi celkem lhostejné, jaké kulturní odlišnosti si tady budou pěstovat. Ale vytvářet si tu zbytečně něco, co nechceme, radikalizovat si ty lidi, to je velmi špatné,“ uvádí s tím, že ani Česko nežije ve vakuu.

Poukazuje na to, že v zahraničí sledují, co se z nás děje. „Jsou tu zahraniční média, která to sledují. A pokud nějaká důležitá arabská média budou přenášet zprávy o tom, že zde muslimové nemají dobré podmínky pro život, obzvlášť taková média, jako Al Džazíra a podobně, tak to má svůj význam. Tohle všecko kazí obraz naší země ve světě a může přesně vést paradoxně k tomu, čemu se chceme vyhnout - tedy že nám za to někdo uštědří lekci,“ varuje Šándor.

Témata:  Andor Šándor muslimové Česká republika

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy