Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olympiáda v Praze? Bém předkládá závažné důvody

Pavel Bém /ODS/
Pavel Bém /ODS/
Foto: www.pavelbem.cz

Praha - Někdejší primátor hlavního města Prahy Pavel Bém tvrdí, že by se olympiáda v Praze vyplatila. Tvrdí, že by se navíc konečně dokončily tunely a obchvaty.

Vyplatilo by se Praze, kdyby pořádala olympijské hry? "Zcela stoprocentně. Kdyby česká vláda půjčila 900 milionů dolarů, tak jako se stalo v případě Ria – tak za tyto peníze bychom určitě dokončili stavbu nadřazeného dopravního skeletu, byly by tady tunely, obchvaty, komunikace a dopravní spojení," řekl Českému rozhlasu bývalý pražský primátor.

"Praha by nebyla místem letní olympiády. Místem letní olympiády by byla přece celá Česká republika. A to bylo hlavní heslo té naší kampaně. Jsou to hry české a nikoli jen pražské," dodal.

Petr Dolínek z ČSSD, náměstek primátorky pro sport a dopravu, ale tvrdí, že Praha na olympiádu připravená není a je spíše výborným městem pro jednotlivá mistrovství. "Podívejme se třeba, když máme mistroství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě, tak tam je jasně vidět, že se udělal areál, který je funkční a má využití. A oproti tomu se podívejte na tu potěmkiádu, která se dělala v Liberci a jak se to tam nezvládlo. Olympiáda je velké sousto," uvedl.

Bém uvádí, že například Barcelona na olympiádě vydělala. Dolínek ale reaguje, že skutečně v době investic jde o obrovskou investici do hospodářství celé země z pohledu nový pracovních míst, navýšení investic a posílení stavebního průmyslu. "Ale za jakou cenu? Potom zůstanou věci a areály, které si myslím, že nejsou ty nejlepší," dodal.

Podle Béma byla olympiáda šancí například pro Stadion Strahov. "V rámci olympiády existují tisíce přípravných kempů, kdy ty jednotlivé národní olympijské výbory pořádají nejrůznější tábory právě v místě, kde se nakonec ta olympiáda jako vrcholný sportovní svátek jako vrchol bude konat. Takže 30 % nákladů do hobíků a profíků mi přijde supr," tvrdí.

Témata:  Pavel Bém olympiáda Praha

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy