reklama

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila nebezpečnou šarži vepřového masa. "Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella," potvrdil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Konkrétně jde o výrobek Vepřové mleté maso 100% v balení 500 g, označení šarže: 211. Nese také značku Čerstvá porce a výrobcem jsou polské Zaklady Miesne Henryk Kania S.A. Maso mělo datum použitelnosti do 4. 8. 2016, na pultech řetězce Lidl, kde ho inspektoři objevili, už ho proto nenajdete.

Lidé ale mohou mít nebezpečnou šarži doma v mrazáku. "SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv," doplnil Kopřiva.

Inspekce už s obchodem zahájila správní řízení o uložení sankce. Před vepřovým masem stejné značky přitom kontroloři varovali už na začátku května, i tehdy ve výrobku z Polska objevili nebezpečnou salmonelu.

Bakterie rodu Salmonella způsobují akutní průjmové onemocnění, salmonelózu. V Česku jsou ročně hlášeny desítky tisíc případů nákazy. Nemocného trápí kolikové bolesti břicha, bolesti hlavy, horečka, zvracení a velmi časté průjmy.