Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud se zastal řidiče potrestaného za smrt spolujezdce při dopravní nehodě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Krajský soud v Českých Budějovicích musí znovu řešit případ muže potrestaného za smrt spolujezdce při dopravní nehodě. Původně mu uložil povinnost zaplatit pozůstalým téměř 2,6 milionu korun jako náhradu za duševní útrapy.

Řidičově stížnosti však dnes vyhověl Ústavní soud (ÚS). Nové jednání se bude týkat jen peněžní náhrady, nikoliv řidičovy viny a zbytku výroku o trestu.

Krajský soud podle ústavních soudců při určení náhrady neshromáždil dostatek důkazů o vztazích v rodině zemřelého, navíc se nijak nezabýval majetkovými poměry viníka nehody. Nelze vyloučit, že pozůstalí nakonec vysoudí stejnou částku, nicméně je nutné podložit rozhodnutí větším množstvím důkazů.

ÚS podle dnešního nálezu nijak nezpochybňuje značnou závažnost a neodčinitelnost následku, který řidič svou neopatrnou jízdou způsobil. Je prý zřejmé, že pozůstalým oběti v podstatě nelze jejich ztrátu dostatečně kompenzovat žádnou finanční částkou. Trestní soud však ani za této situace nemůže rezignovat na náležité odůvodnění výroku o náhradě škody, uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Okresní soud v Českém Krumlově jakožto první instance uznal muže vinným z usmrcení z nedbalosti. Řízení auta nezvládl kvůli nepřiměřeně vysoké rychlosti. Devatenáctiletý spolujezdec na předním sedadle na místě podlehl těžkým zraněním. Řidič dostal tři roky vězení s pětiletou podmínkou. Tři pozůstalé odkázal okresní soud na civilní řízení.

Poškození podali odvolání, kterému Krajský soud v Českých Budějovicích vyhověl. Nově přímo v takzvaném adhezním řízení rozhodl tak, že viník nehody musí nahradit pozůstalým duševní útrapy částkou téměř 2,6 milionu korun. Se zbytkem uplatněných nároků pak poškozené opět odkázal na civilní soud.

Témata:  Ústavní soud ČR dopravní nehody odškodnění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy