Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚSTR připravil web o historii v komunistickém Česku

Ústav pro studium totalitních režimů
Ústav pro studium totalitních režimů
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) připravil pro zahraniční studenty v Česku nebo učitele v zahraničí internetový portál, který jim pomůže zodpovědět některé otázky z historie socialistického Československa.

Webová stránka s názvem Socialism Realised. Life in Communist Czechoslovakia 1948-1989 je tak například inspirací i pro výuku o roku 1968, kdy Československo obsadila vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou.

Vedle toho zájemci na webu najdou i ukázky z dobových a současných filmů. Jednou z nich je video ze seriálu Zdivočelá země, které zpracovává dilema vstupu do komunistické strany. "A to není záležitost jen Československa, ale všech zemí východního bloku. Takže to můžou (učitelé v zahraničí) použít k obecnější výuce o východním bloku," řekl historik a didaktik ústavu Čeněk Pýcha. Podle něj jsou na portálu ale i ukázky z dobové novinářské produkce, mimo jiné článek Ztroskotanci a samozvanci z Rudého práva o Chartě 77.

Česká a německá tajná služba společně vydaly odbornou publikaci, která se zabývá činností Spolkové zpravodajské služby během takzvaného pražského jara v roce 1968, řekl mluvčí Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Jaroslav Hrbek. Německo-český dokument si zájemci mohou zdarma stáhnout z webu ÚZSI.

Právě historici ÚZSI se s kolegy z německé BND (Bundesnachrichtendienst) na tvorbě publikace Spolková zpravodajská služba a Pražské jaro 1968 (Der Bundesnachrichtendienst und der "Prager Frühling" 1968) podíleli.

"Studie přináší komparativní pohled do prostředí západoněmecké BND a československé StB (Státní bezpečnost), které byly díky společné státní hranici každodenními soupeři na bojišti studené války," poznamenal Hrbek. Dokument, který je určen pro odbornou i laickou veřejnost, je podle něj "příspěvkem pro pochopení, jak fungovaly zpravodajské služby na dvou stranách 'železné opony' v rámci politického a společenského vývoje bouřlivého roku 1968".

Témata:  Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) komunismus historie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy