Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrana Hradu prolomena: Po nádvoří pobíhal muž v trenýrkách

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Já jsem tady doma, křičel muž, který pobíhal po nádvoří Pražského hradu. Na sobě měl jen červené trenýrky a gumovou masku Miloše Zemana. Šlo prý o recesistickou reakci na zvýšená bezpečnostní opatření.

Turistům, kteří v úterý čekali u Pražského hradu, se naskytl neobvyklý pohled. Po areálu běhal polonahý "prezident" v červených trenkách. O ranní jogging ale nešlo, muž je recesista a masku Miloše Zemana měl z gumy.

"Tohle je můj Hrad! Já jsem tady doma!" vykřikoval běžec, zatímco ho jeho přátelé natáčeli a vše živě vysílali přes Facebook. Udivení turisté pak sledovali, jak se falešný prezident fotí s hradní stráží a majestátně mává davům.

Nejdříve mělo jít jen o pobavení a odkaz na uměleckou skupinu Ztohoven, která na podzim místo prezidentské standarty vyvěsila obří rudé trenýrky. Zvýšená bezpečnostní opatření ale pokerové hráče, kteří se vsadili, vyprovokovala k politickému podtextu.

"Když jsme se zamýšleli nad některými prohlášeními pana prezidenta z poslední doby a následně začalo obléhání Hradu zevnitř, rozhodli jsme se běh spojit s menším aktivismem a měli jsme jasno, že se poběží v masce za skandování konkrétních hesel," popsali na Facebooku hráči.

"Parafráze 'Já jsem tady doma!' totiž perfektně vystihuje to, co se teď na Hradě děje. Žijeme v šesté nejbezpečnější zemi na světě," dodali autoři populárního blogu Deníček poker rega vystupující pod přezdívkami Honza Lenoch a Miloš Zeman.

Příprava akce jim prý nezabrala moc času, museli jen nakoupit potřebné rekvizity a dopředu si skupina čtyř přátel areál několikrát prošla. Scénář pak vznikal až na místě, jasná byla jen hesla a datum konání.

"Nemáme pocit, že bychom nějak zvlášť pobuřovali návštěvníky Pražského hradu, ostatně náš běžec nebyl o nic hůře oděn, než jak bývá obvykle pan prezident ve svém volném čase a turisté to brali jako zajímavé zpestření," komentovali některá nařčení autoři na Facebooku.

"Na místě jsme nezachytili jedinou stížnost, dokonce ani od personálu Hradu. Ohlasy, které jsme následně na video obdrželi, jsou v drtivé většině pozitivní. Jediná stinná stránka akce byla ta, že nám už na začátku při vstupu ochranka zabavila lahev Becherovky. Tak třeba příště," uzavřeli své prohlášení.

K incidentu se vyjádřil i mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček. "Pražská kavárna uspořádala na Hradě pro potěchu oka některých novinářů malou spartakiádu. Poupata vzor 2016. Mnozí nadšení žurnalisté teď prý budou docházet do svých redakcí ve stejném úboru," uvedl na Twitteru.

Témata:  Pražský Hrad Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy