Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česku hrozí informační válka s Ruskem, varuje politický geograf

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Praha - Rusko je na Krymu až po uši v problémech. Tvrdí to politický geograf Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy Michael Romancov s tím, že ozbrojený střet mezi ním a Českem zatím nepřipadá v úvahu, hrozí ale informační válka s Kremlem.

"Osobně velmi pochybuji o tom, že existuje uvnitř syrského konfliktu jakákoli strana, která by optikou našich norem o tom, jak by měl konflikt dopadnout, byla čistá," hodnotí v Interview Plus Romancov.

"Domnívám se nejen, že Rusko na Ukrajině nedosáhlo toho, co původně chtělo, ale dokonce že na Ukrajině se vlastní ruská elita dostala do problémů, které jsou v zásadě neřešitelné. Připomněl bych, že poté, co tak hladce prošla anexe Krymu, tak se v Rusku mluvilo o tom, že dalším krokem bude připojení celé Ukrajiny s novou vládou v Kyjevě, minimálně připojení tzv. Novoruska, ale po tom se, jak se zdá, slehla zem," dodal pro Český rozhlas.

Rusko je podle něj na Krymu až po uši v problémech a Vladimír Putin sice prý není loutkou v rukou jednotlivých oligarchů, musí ale balancovat mezi jednotlivými zájmovými skupinami.

"Vojenskou hrozbou se domnívám, že Rusko momentálně pro ČR není. A dokud NATO funguje, tak se nedomnívám, že by hrozil fyzický útok Ruské federace proti členským zemím. Nicméně ty hrozby nemají pouze vojenský charakter. Přibývá ovšem bezpečnostních hrozeb jako je informační válka. A v Česku žije a podniká mnoho lidí s ruským pasem, z nichž někteří určitě budou loajální vůči Kremlu - a z toho také může plynout bezpečnostní hrozba, která doufám, že je pod kontrolou BIS," tvrdí dále.

"Prezident Zeman může mít vlastní názor, ovšem problém je ten, že on není solitér – on je prezidentem a měl by ty výroky konzultovat s vládou. Víme, že k nim dochází – nicméně prezident i potom říká, co mu slina na jazyk přinese," dodal.

Témata:  Rusko Miloš Zeman

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy