Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nyní by Sněmovnu obsadilo šest stran. ANO jednoznačně vede

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V šetření realizovaném v březnu 2016 CVVM zjišťovalo podporu politických stran ve veřejnosti a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. Do Sněmovny by se dostalo šest stran, ANO stále vede s výrazným náskokem.

Na otázku „„Představte si, že by příští týden byly volby do Poslanecké sněmovny. Šel byste volit?" odpovědělo kladně 57 % dotázaných s volebním právem („rozhodně ano" 27 % a „spíše ano" 30 %), 37 % záporně („spíše ne" 15 %, „rozhodně ne" 22 %). Zbytek dotázaných (6 %) zvolil odpověď „nevím".

Podle získaných dat je tedy deklarovaná volební účast nyní statisticky nevýznamně nižší než reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2013 (59,5 %), uvedl soc.cas.cz.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany zúčastnili (tj. v dotazu na volební účast zvolili varianty „rozhodně ano" a „spíše ano").

ANO: 29%

ČSSD: 22,5%

KSČM: 13%

ODS: 10%

KDU-ČSL: 6%

TOP 09: 5,5%

Zelení: 3%

Piráti: 2,5%

SPD: 2,5%

Úsvit: 2%

SPOZ: 1%

Jiná strana: 3%

 

Témata:  volební preference průzkumy volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy