Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stokoruny, ale i miliony. Dárci před volbami posílají stranám štědré dary

Peníze
Peníze
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Blíží se volby a na transparentních účtech politických stran přistávají sponzorské dary v řádech statisíců korun. Oproti lednu jsou o prázdninách obraty na účtech několikanásobně vyšší. Sponzorské dary začínají na třech stovkách, ale šplhají se také až do miliónů korun.

Nejštědřejší jsou k politickým stranám firmy, po nich samotní členové partají a nejméně pak jednotlivci. Ti také mnohdy posílají neobvyklé částky - například 8444 korun. I mezi nimi se najdou ale výjimky. Majitel loterijní společnosti Synot - senátor Ivo Valenta nechal na začátku května na účet ODS připsat dokonce dva miliony korun.

Nejštědřejší jsou dárci k hnutí ANO, které v červenci dostalo o tři čtvrtiny více peněz než ČSSD. Vůbec nejméně zatím inkasují lidovci - zase se ale mohou pochlubit darem od Strany zelených.

Podle některých politologů ale sponzorské dary před volbami odporují demokracii. Základním principem, na kterém by měly strany fungovat a na kterém také vznikly, je zastupovat jednotlivce - ne firmy a podniky.

"Logicky se vždycky musíme ptát, co ta firma za to bude chtít. Pochybuju, že se najde firma, která úplně za nic dá nějaké politické straně nějaké větší peníze - vždycky v tom bude nějaký zájem... není dobré být naivní a představovat si, že ty firmy za to nic nechtějí," uvedl politolog Jan Bureš.

Motivace firem sponzorovat politiku ale může být i jiná - právnické osoby mají podle zákona nárok odečíst si dary nad dva tisíce korun z daní.

Témata:  politické strany Hnutí ANO CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy