Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi pomáhají dětem v Mongolsku. Za peníze z adventních věnců opraví sirotčinec

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Olomouc – Z prodeje prodeje adventních věnců, které loni vyráběli dobrovolníci z farností olomouckého děkanátu, putovaly peníze do 8000 kilometrů vzdáleného mongolského Ulánbátaru. Tam pomáhají třeba opuštěným dětem.

Téměř 60.000 korun šlo na opravu poškozeného zdiva sirotčince, kde našly zázemí opuštěné nebo zneužívané děti. S domovem olomoucká charita spolupracuje šestým rokem, uvedla mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Věnce vyráběla stovka dobrovolníků ze sedmi farností. „Každý rok se v adventní době snažíme získat nějaké finanční prostředky na pomoc misijnímu sirotčinci Verbist Care Center v mongolském Ulánbátaru," uvedla koordinátorka Milada Malíšková z Charity Olomouc s tím, že šlo o pátou podobnou akci.

Úkolem domova v Ulánbátaru je zajištění základních lidských práv sirotkům, opuštěným nebo zneužívaným dětem. Centrum založila v roce 1995 Kongregace Panny Marie a dětem poskytuje potřebné zázemí, jako je přístřeší, jídlo a vzdělávání.

Finance budou využity na opravy poškozeného zdiva dětského domova, do nějž zatékalo. „Opravy probíhají aktuálně teď v srpnu, kdy je v objektu volno, a děti jsou mimo Ulánbátar," uvedl programový manažer Charity pro Střední Asii Evžen Diviš. Výtěžek z olomoucké benefiční akce předal přímo na místě koncem července.

Témata:  Mongolsko děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy