Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku není možné zakázat islám, ale... Stanislav Křeček má východisko

Stanislav Křeček (ČSSD)
Stanislav Křeček (ČSSD)
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček tvrdí, že v Česku není možné zakázat islám. Lze ale prý stanovit mantinely zvláštním zákonem o islámu.

"Evropské normy chrání svobodu náboženství potud, že nesmí mít ani právní, ani politické důsledky. Pokud někdo chce chodit na ulici v šátku nebo se koupat v burkinách, tak prosím. Něco jiného je zahalování celého obličeje nebo nošení šátků v nemocnici nebo ve škole, kde se vyžaduje určitý oděv," prozradil v rozhovoru pro Právo.

"Když nemocnice zakazují šátky kvůli hygienickým důvodům a školy zakazují pokrývky hlavy během vyučování, pak nevidím důvod, proč by se to nemělo vztahovat na náboženské symboly, když se to vztahuje třeba na čepici ze Slávie," tvrdí.

Zákaz islámu považuje za pitomost. "Nemůžeme přece zakázat víru, sami jako národ s tím máme své historické zkušenosti. Co si ale myslím, že nám velice chybí, je zákon o islámu. Chybí nám úprava praktického fungování islámského práva v souladu s našimi zákony a předpisy. Striktní výklad islámu totiž není slučitelný s naší kulturou a právy, tak mu musíme dát mantinely a stanovit, co muslimové mohou a co již nemohou dělat," dodal.

Takový zákon by podle něj stanovil, kdo může v ČR kázat, zda bude možné stavět mešity, zda povolíme islámské školy, kdo je bude moci postavit, kým budou financované, kdo v nich bude kázat a podobně. "Když máme zákonem upravenu katolickou církev, tak proč ne islám? Takový zákon má ostatně Francie nebo Rakousko. Jak už jsem již říkal, náboženství nesmí mít právní ani politické důsledky. Není možné, abychom v rámci integrace náboženství povolili třeba mnohoženství. Nemůžeme říct, ty jsi muslim, tak můžeš mít čtyři manželky. Být věřícím muslimem a být občanem evropského státu jsou prostě dvě nesouměřitelné věci," tvrdí.

"Znám námitku, že tu žádné muslimy nemáme, a přece se jich bojíme. Ale to, že je v ČR nemáme, neznamená, že o tom nic nevíme. Lidé vědí o pařížských předměstích, kam nechodí policie. Lidé vidí, jak se turecká menšina v Německu projevovala po nezdařeném puči. A to jsme měli dojem, že je integrovaná. Občané jsou obviňováni z nedostatku vstřícnosti a soucitu s lidmi, to ale přece není pravda. Stačí se podívat na průzkumy a na statistiky, jak Češi přispívají na charitu a pomáhají lidem v nesnázích. Nikdo neodmítá pomoc chudé rodině, která by utíkala před válkou, však si vzpomeňte, jak to bylo během války v Bosně a Hercegovině. Jenže s takovými lidmi jsme se skoro nesetkali," pokračuje Křeček.

Tvrdí, že Evropa velmi snadno opustila své zákony. "Jeden týden by skupina lidí nelegálně překračující hranici páchala trestný čin a druhý týden to už neplatilo. Nikdo to právo neaktivizoval. Jako by řekla, že máme vyšší cíle, a na právo rezignovala. Některá práva jsme snadno opustili a je tu tendence nestíhat malé přestupky. Proč pokutovat bezdomovce či prostitutky, když dobře víme, že stejně nezaplatí? Nikdo není schopen stíhat drobné krádeže tisíců lidí. Předpisy, které platí pro domácí lid, se pak přestávají uplatňovat na uprchlíky. To by nevadilo, kdyby to byli jednotlivci, ale jsou to tisíce lidí. Jaká další práva do budoucna opustíme?" uvedl Křeček.

Témata:  Islám uprchlíci Stanislav Křeček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy