Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha nemusí vyplatit ČKD Praha DIZ 1,7 miliardy za tunel Blanka

Tunel Blanka, kontroverzní zakázka Metrostavu v Praze
Tunel Blanka, kontroverzní zakázka Metrostavu v Praze
Foto: tunelblanka.cz

Praha - Arbitrážní soud dnes rozhodl, že Praha nemusí firmě ČKD Praha DIZ zaplatit zhruba 1,7 miliardy korun, které společnost požadovala za práce na tunelu Blanka.

ČKD Praha DIZ byla dodavatelem technologické části tunelu Blanka. Od smlouvy odstoupila kvůli nezaplaceným pohledávkám. Letos v lednu podala žalobu, v níž si nárokovala 779 milionů korun. Tuto částku firma postupně navýšila na 1,676 miliardy korun.

Firma po rozhodnutí soudu musí naopak Praze zaplatit zhruba 17 milionů jako náhradu nákladů řízení. Proti verdiktu se nelze odvolat.

"Jsem rád, že bylo rozhodnuto, že tuto částku nemusíme platit a byla zamítnuta. To ale neznamená, že nebudeme nadále řešit další požadavky dodavatelů v souvislosti s Blankou," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Neuvedl, o jaké další požadavky jde.

Strojírenská společnost ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal. V posledních týdnech se ČKD Praha DIZ potýkala s insolvenčním řízením, které s ní zahájil pražský městský soud počátkem června. V polovině letošního května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody.

Témata:  ČKD Praha DIZ Tunel Blanka Praha

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy