Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČKD Praha DIZ dluží na daních 791 milionů

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Společnost ČKD Praha DIZ, která se podílela na stavbě tunelu Blanka a patří miliardáři Petru Speychalovi, dluží na daních 791 milionů korun.

Právě na takovou částku vyšetřovatelé specializovaného finančního úřadu, tedy daňové Kobry, vyčíslili sumu, o kterou stát ve spleti firem kolem ČKD Praha DIZ přišel. Dnes to napsaly Lidové noviny (LN).

"Celková výše neuhrazených splatných daňových dluhů ... činí ke dni vystavení tohoto sdělení 791,463.885 Kč," píše se v takzvaném zástavním příkazu, který mají LN k dispozici. Toto sdělení dostaly například banky, v nichž má ČKD Praha DIZ účty, aby z nich nemizely peníze. Za pomoci zástavního příkazu pak také daňová správa spolu s policií a celníky obstavila nemovitý majetek. To aby nezmizel, než se rozhodne o doplatku doměřené daně.

Daňoví specialisté dospěli během několikaletého vyšetřování k tomu, že skupina až 70 lidí a podobného počtu firem kolem miliardáře Speychala, který mimo jiné vlastní hokejovou Spartu, obcházela v komplikované síti placení daní. V zástavním příkazu vyšetřovatelé vyčíslili celkem 46 různých dlužných částek, které měly státu přijít na účet jako platba daní. Pohybují se od 607.000 až k 122 milionům korun a celkem dávají dohromady již zmíněnou částku, dosahující bezmála 800 milionů korun, píše deník.

Témata:  ČKD Praha DIZ daně

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy