reklama

"Ačkoliv vyšetřovaná záležitost nemá žádnou souvislost se Západočeskou univerzitou, Jan Musil okamžitě nabídl rektorovi Miroslavu Holečkovi rezignaci, kterou rektor přijal, a to s ohledem na to, aby nebylo poškozeno dobré jméno univerzity," uvedla.

Policie koncem dubna obvinila 22 lidí z krácení daní nejméně o 850 milionů korun, z praní špinavých peněz přes zahraniční účty a z účasti v organizované zločinecké skupině. Kauza souvisí s předchozím prověřováním strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která se mimo jiné podílela na stavbě tunelu Blanka v Praze. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová 24. dubna uvedla, že z 22 obviněných lidí jich policie 21 zadržela. Jména obviněných státní zástupci nesdělili. Podle některých médií byl tehdy zadržen také Jan Musil.

Osmapadesátiletý Musil se stal v lednu prorektorem ZČU pro transfer znalostí a technologií. Bývalý vědecký pracovník Akademie věd a bývalý šéf Škody Power Plzeň a ČKD Praha DIZ měl pomoci zkvalitnit propojení na externí subjekty z průmyslu a na instituce působící v zájmových oblastech univerzity, uvedla v lednu mluvčí.

Musil měl jako prorektor pomoci fakultám a dalším součástem univerzity zkvalitnit propojení na externí subjekty, které mohou využívat výsledků vědeckých a výzkumných projektů ZČU. "Chtěl bych, aby náš úsek kromě kvalitní administrace univerzitních projektů s dotací byl schopen nabízet fakultám a součástem univerzity dobrou znalost průmyslového světa se zaměřením na nové technologie a perspektivní směry a stejně tak nabídnout řadu kvalitních kontaktů na vybrané instituce a firmy v rámci zájmových oblastí univerzity," řekl po zvolení.

Musil zahájil kariéru v roce 1984 v Akademii věd jako vědecko-výzkumný pracovník v oboru plazmové technologie a nové materiály. Byl členem evropské komise pro přípravu projektu a výstavbu termonukleárního experimentálního reaktoru ITER pro středisko jaderného výzkumu Cadarache ve Francii i předsedou poradních rad ministrů průmyslu a obchodu ČR.