Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Daňová kobra chce obžalovat čtyři lidi, měli prý způsobit škodu za 166 milionů

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Takzvaná Kobra navrhla obžalovat čtyři lidi, kteří měli krácením daně způsobit škodu přes 166 milionů korun. V případě prokázání viny jim hrozí až deset let za mřížemi, všichni jsou stíháni na svobodě.

"Podle našich závěrů došlo k rozkrytí sofistikované struktury vzájemně spolupracujících osob působících v určitém systému vzájemné podřízenosti a nadřízenosti, se stanovenými funkčními kompetencemi a dělbou činností, které měly neoprávněně krátit daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty," popsal mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Čtyři lidé podle kriminalistů nakupovali od léta 2009 do poloviny roku 2011 drahé kovy přes obchodní společnosti, jež byly založené na tzv. bílé koně. Kovy pak obvinění prodávali koncovým odběratelům již s daní z přidané hodnoty, daně však neodvedli do státního rozpočtu.

Kriminalisté zajistili během trestního řízení majetek v hodnotě asi 60 milionů korun. "Jde o pozemky, budovy, finanční prostředky na účtech a v hotovosti, dva motocykly značky Harley-Davidson a čtyři vozidla různých značek," dodal Ibehej.

Za dobu své existence Kobra uchránili státnímu rozpočtu téměř 6,2 miliardy korun. Jen za první pololetí letošního roku se jim podařilo zachránit ještě před vznikem škody či zajistit na náhradu již vzniklé škody více než 2 miliardy korun.

Projekt Daňová Kobra byl formálně zahájen 11. dubna 2014 podpisem meziresortní dohody. Fakticky však probíhala součinnost již od počátku roku 2014. Partnery projektu jsou Celní správa, Finanční správa a Policie České republiky. Od počátku roku 2015 došlo k rozšíření určených pracovišť o všechna Krajská ředitelství Policie ČR.

Témata:  kobra krácení daní daně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy