Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se raduje: Daňová Kobra zachránila za tři roky několik miliard

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jíloviště (u Prahy) - Speciální jednotka Daňová kobra zabránila od svého založení před třemi lety daňovým únikům za 7,66 miliardy korun. Funguje již také tým Hazardní Kobra, který se věnuje potírání nelegálního hazardu, zejména na ilegální herny fungující na bázi V.I.P. klubů či kvízomatů.

Nejúspěšnější byla Daňová kobra v loňském roce, kdy zachránila státnímu rozpočtu kolem 3,4 miliardy Kč. "Prioritou Daňové Kobry je ochrana státního rozpočtu, to byl samozřejmě i důvod jejího vzniku," řekl na dnešní tiskové konferenci Celní správy v Jílovišti u Prahy ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová připomněla, že nelegální hazard je oblastí, na kterou se od Nového roku zaměřují na základě nového zákona také celníci. "Máme za sebou 46 kontrol, jsou zjištěna asi tři porušení, zajištěno 13 přístrojů v hodnotě asi 1,3 milionu a dále hotovost ve výši asi 80 milionů," shrnula.

Celníci se nově také podílejí i na kontrolách elektronické evidence tržeb, které začaly loni v prosinci. K dnešnímu dni bylo provedeno 2241 kontrol, celníci se účastnili 417 z nich. "Ke správnímu řízení bylo předáno asi 190 případů a 48 jich zahájila Celní správa," dodala Schillerová.

Kromě toho zůstaly celníkům i dřívější kompetence, například výběr spotřebních daní. Loni vybrali na spotřebních daních více než 156 miliard korun, meziročně téměř o šest procent více. Celníci loni zjistili 900 trestných činů, největší podíl na tom měly poštovní zásilky zajištěné na ruzyňském letišti.

Témata:  kobra Andrej Babiš daně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy