reklama

Pětice obviněná z krácení DPH podle vyšetřovatelů ze speciálního týmu Daňová kobra fingovala obchody s hovězími usněmi, aby vylákala nadměrné daňové odpočty. Vedoucí pracovník finančního úřadu skupině pomáhal projít kontrolami.

"V souvislosti s ovlivňováním kontroly vyplácení nadměrných odpočtů měl bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu přijímat finanční prostředky a různé protislužby," uvedl Ibehej. Ředitel dostal zhruba 300.000 korun a protislužby za půl milionu, dodal mluvčí.

Kromě 26 milionů, které skupina na odpočtech neoprávněně získala, se podle mluvčího policie povedlo zabránit dalšímu úniku v objemu přes šest milionů korun.

Bývalý šéf finančního úřadu je obviněn z trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dřívějších informací ČTK jde o ředitele finančního úřadu Brno III Miroslava Kubu. Ostatních pět lidí čelí obvinění z zkrácení daně, dva z nich navíc z podplacení. Ibehej uvedl, že řediteli finančního úřadu hrozí až 12 let vězení a ostatním obviněným až deset let. Návrh na obžalobu předali kriminalisté Krajskému státnímu zastupitelství v Brně.