Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza podnikatele Zadeha: Svědkyně vyloučila, že by firmy spáchaly trestný čin

soudnictví
soudnictví
Foto: Pixmac

Brno - U Krajského soudu v Brně dnes v kauze podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha pokračoval výslech manželky hlavního svědka obžaloby Mileny Pfeiferové. Uvedla, že neměla žádné podezření, že by zúčastněné firmy páchaly trestnou činnost.

Termíny hlavních líčení má soud zatím rozepsané do konce prosince, jsou jich asi tři desítky. Soud bude vyslýchat desítky svědků.

Íránci s českým občanstvím Zadehovi a jeho 14 společníkům hrozí až 13 let vězení, podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Celková škoda prý činí 2,5 miliardy korun. V tomto případu je Zadeh stíhaný na svobodě, na začátku loňského roku totiž složil kauci 150 milionů korun. Od prosince 2016 je ale Zadeh znovu ve vazbě v souvislosti s přidruženou kauzou, a to kvůli údajnému ovlivňování svědka.

Pfeiferová je prvním svědkem, který soud v této části případu vyslýchá, vypovídat začala v pondělí. Svědkyně pracovala ve společnosti Ecoll Invest na pozici hlavní účetní. Později byla zaměstnaná i v personálně propojené firmě P.P.S., za kterou podle ní Zadeh jako investor vystupoval. Obě firmy spolu se společností Biodiesel Trade označila obžaloba za hlavní trojici, která ze zahraničí do Česka dovážela pohonné hmoty. Pfeiferová na dotaz obhajoby uvedla, že neměla žádné podezření, že by firmy páchaly nějakou trestnou činnost, neměli ho podle ní ani ostatní zaměstnanci.

Nejasná zůstala po její výpovědi pozice jejího manžela Petra Pfeifera v obou firmách. Podle ní neměl žádnou pracovní smlouvu a bral s ní společný plat. Ve firmách podle ní řešil problémy s počítači, vyznal se ale i v účetnictví, sehnal také prvního investora do firmy a sháněl i odběratele.

Hlavním svědkem je právě Pfeifer, má vypovídat po své manželce. Pravděpodobně ale přijde na řadu až v dalším naplánovaném bloku hlavního řízení. Zadeh už dříve uvedl, že Pfeifer se přiznal ke všemu, z čeho je obžalovaný on. "Takže je zřejmé, že jsem jen nastrčený náhradní viník," míní Zadeh.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh soudy krácení daní

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy