Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud smetl ze stolu Zadehovu stížnost. Tvrdil, že je justice podjatá

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl další stížnost íránského podnikatele s českým občanstvím Shahrama Abdullaha Zadeha, který tvrdil, že policisté, státní zástupci a soudci jsou podjatí. Vstup do trvajícího trestního řízení by v této fázi byl podle ÚS krajně nevhodný.

Ústavní soud stížnost odmítl, označil ji za nepřípustnou. Jde o živé případy, Zadeh může své výhrady uplatňovat průběžně běžnými procesními prostředky.

"I když stěžovatel tvrdí, že ve věci dochází k mimořádným pochybením, ve skutečnosti nepředkládá nic jiného než námitky obhajoby, se kterými se nejprve musejí případně vypořádat obecné soudy a jejichž závěry nelze jakkoliv předbíhat a předjímat," stojí v usnesení ÚS.

Zadeh v minulosti podal několik ústavních stížností. Tvrdí v nich, že jsou opakovaně porušována jeho práva. Všechny stížnosti zatím končily odmítnutím. Zadeh se obrátil také na Evropský soud pro lidská práva.

Zadeh strávil ve vazbě téměř dva roky nejprve kvůli daňové kauze. Podle obžaloby početná skupina lidí šidila stát při dovozu pohonných hmot, celkovou škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun. Nyní je Zadeh ve vazbě znovu, tentokrát kvůli obžalobě z ovlivňování svědků. Obvinění odmítá.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh Ústavní soud ČR EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy