reklama

Podle obžaloby Zadeh založil organizovanou skupinu k ovlivnění svědků ve vlastní prospěch ve své daňové kauze, spolu s ním je obžalováno dalších pět lidí. Zadeh ještě nevypovídal, v předběžném vyjádření na začátku listopadu však obžalobu označil za nesmysl.

Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová dnes řekla, že existuje podezření na podjatost dozorujícího státního zástupce, který vyšetřování ve věci vedl, a také na zainteresovanost krajského soudu. Jak uvedla, soudci krajského soudu se v minulosti postavili za soudce Aleše Novotného, který je předsedou senátu v Zadehově hlavní daňové kauze, což je podle advokátky dostatečným podkladem pro závěr, že soudci jsou v této věci ovlivněni.

Spolu se Zadehem před senátem městského soudu stanuli Eva Halamková, advokáti Ondřej Kučera a Záviš Löffelmann, bývalý policista Jan Šebek a Martin Veselý. Podle obžaloby Zadeh tuto skupinu založil s cílem ovlivnit daňový případ vedený u krajského soudu ve svůj prospěch a ve prospěch dalších obžalovaných. Podle spisu bylo účelem ovlivňování svědků, kteří měli za hlavního strůjce daňové kauzy označit Petra Pfeifera, což je hlavní svědek obžaloby v tomto případě. Cílem bylo prý i znevěrohodnit tři policisty, kteří se na odhalování v daňové věci podíleli. Podle spisu skupina fungovala v letech 2015 a 2016.

Dnes dopoledne vypovídal Löffelmann, který podle obžaloby motivoval jednoho ze svědků, aby podal prostřednictvím tehdejšího policisty Šebka na policejní inspekci dopředu nachystanou výpověď svědka, která měla za cíl zdiskreditovat policisty. Za to podle obžaloby svědek dostal 10.000 korun, větší část měl dostat po podání. Löffelmann vinu popřel. Uvedl, že ho kolega Kučera požádal, aby svědka k Šebkovi, se kterým se znal, doprovodil. "Nebyla to moje věc, nečinil jsem žádné aktivní kroky. Jsem bezúhonný člověk," uvedl Löffelmann.