Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský podnikatel Zadeh si kvůli vazbě stěžuje ve Štrasburku

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh si stěžuje u Evropského soudu pro lidská práva na držení ve vazbě. Kvůli daňové kauze v ní musel strávit téměř dva roky.

Zadeh u Krajského soudu v Brně čelí obžalobě z daňových úniků, u městského soudu je obžalován z ovlivňování svědků.

Dnes u městského soudu pokračovalo hlavní líčení v této věci. Zadeh, který už dříve obžalobu označil za nesmysl, dnes mimo jiné uvedl, že aktivní v tomto případu byli policejní provokatéři.

Stížnost k evropskému soudu zaslal Zadeh prostřednictvím právníka poté, kdy Ústavní soud loni v listopadu rozhodl o tom, že nepovažuje délku Zadehovy vazby za nepřiměřenou a že odpovídala závažnosti a složitosti případu i rozsahu dokazování. Soud tehdy odmítl dvě Zadehovy obsáhlé stížnosti v jednom usnesení, Zadeh je podával ještě v roce 2015.

"Stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva se týká vazby pane Zadeha v daňové věci, namítáme v ní například délku vazby, průtahy ve vazebních věcech a další. Soud může konstatovat porušení práv mého klienta, možná je i obnova řízení ve věci u Ústavního soudu," řekl Zadehových advokátů David Zahumenský.

Zadeh v minulosti podal několik ústavních stížností, zatím bez úspěchu. V jednom z usnesení soudci konstatovali, že z pohledu obžalovaného má případ určitý šikanózní rozměr. I tehdy ale ÚS stížnost odmítl. Konkrétně šlo o to, že policie loni v únoru zadržela Zadeha bezprostředně poté, co se díky rekordní kauci 150 milionů korun dostal z vazby.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh Evropský soud pro lidská práva soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy