Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadeh neuspěl s ústavní stížností

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Brno - Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost podnikatele íránského původu Shahrama Abdullaha Zadeha proti pokračující vazbě. Zadeh poukazoval na údajné porušení řady svých základních práv, výrok soudu si vyslechl osobně. Do jednací místnosti jej doprovodila maskovaná eskorta Vězeňské služby s automatickými zbraněmi.

Ústavních stížností už Zadeh podal mnoho, zatím bez úspěchu. Soud je dosud odmítal neveřejně, nyní svolal veřejné vyhlášení nálezu, což znamená, že stížnost věcně řešil a s jednotlivými argumenty se podrobně vypořádal.

Podle soudkyně zpravodajky Kateřiny Šimáčkové se většina argumentů v obsáhlé stížnosti týkala procesních otázek. Šlo podle ní o deset okruhů. Nejpodstatnější argument spočíval v tvrzení, že v jednom z usnesení nebyl dodržen požadavek na výslovný výrok o ponechání obviněného ve vazbě. Podle ústavních soudců však za daných okolností nešlo o porušení základních práv. Soudy se totiž dostatečně zabývaly tím, zda důvody vazby dál trvají.

Aktuální Zadehova vazba souvisí s kauzou údajného ovlivňování svědků a trvá od prosince 2016. V dubnu následujícího roku jej chtěl Městský soud v Brně pustit na svobodu, avšak krajský soud rozhodnutí zrušil. Zadeh i poté opakovaně usiloval o propuštění. Nyní projednávaná ústavní stížnost směřovala proti usnesení Městského soudu v Brně z loňského září, které následně potvrdil i krajský soud.

Oba soudy vycházely z přesvědčení, že po propuštění na svobodu by se Zadeh mohl skrývat, prchnout z Česka nebo opakovat trestnou činnost. Zdůraznily, že je sice českým občanem, ale má stabilní vazby v zahraničí a jazyková výbava mu tam umožní snadnou adaptaci.

Témata:  Shahram Abdullah Zadeh soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy