reklama

"Stížnosti jsme zamítli jako nedůvodné. Na případu se bude dál pracovat, bude standardní vyšetřování a poté se uvidí," uvedl státní zástupce olomouckého krajského státního zastupitelství Karel Studený. Vyšetřování potrvá podle něj ještě několik měsíců, do případu jsou totiž zapojeni také cizinci.

Podle policie obvinění vytvořili v roce 2013 uměle řetězec firem, aby se vyhnuli zaplacení DPH z obchodu s pohonnými hmotami. Mezi stíhanými je také spolumajitel opavské firmy FAU Vojtěch Csabi, kterému žalobci obstavili nemovitosti za desítky milionů korun. Stíhána je i samotná firma FAU. Csabi prostřednictvím svého advokáta Tomáše Sokola již dříve popřel, že by se dopustil něčeho nezákonného. 

Obvinění jsou stíháni za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby v nejpřísnějším, třetím odstavci, kde je sazba pět až deset let. Obviněni jsou jako organizovaná skupina.

FAU je v současnosti v konkursu, v němž skončila po vydání zajišťovacích příkazů, kterými se finanční správa domáhala stovek milionů korun za údajně neodvedené daně. Soud ale nedávno označil zajišťovací příkazy za nezákonné kvůli tomu, že úředníci po FAU v podstatě vymáhali daň za jeden obchod dvakrát.

Loni v srpnu zazněla zmínka o likvidaci FAU na nahrávce zveřejněné na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman. Podle některých politiků vyvolává záznam dojem, že finanční správa jednala v zájmu tehdejšího ministra financí a nyní premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).