Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD s Babišem nesouhlasí. Celníci by neměli vyšetřovat daňové trestné činy

Celní správa
Celní správa
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Ministerstvo financí dnes ohlásilo záměr, podle kterého by celníci mohli vyšetřovat daňové trestné činy.  Proti tomu se ale ohradila sociální demokracie.

Sociální demokracie je proti tomu, aby celní správa jakkoliv suplovala pravomoci policie, prohlášení to uvedl poslanec a předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava. Ten považuje za logické spíše obnovení finanční policie.

Podle představ ministra financí Andreje Babiše (ANO) by se měla pravomoc celní správy kromě vyšetřování daňových trestných činů rozšířit také na prověřování trestních oznámení i u dalších daní - nyní je to u DPH a spotřebních daní. Zároveň by celníci měli získat kompetence k vyhledávání, zajišťování a legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Votava dodal, že vyšetřování, sdělení obvinění a návrh na obžalobu přísluší policii. „Není žádný důvod, aby pod ministerstvem financí vznikala ještě nějaká další policie. Vyšetřování trestných činů v oblasti daní musí zůstat výlučně v kompetenci policie a jejích orgánů," dodal.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na začátku srpna oznámil vznik finanční policie, která by se měla od ledna zaměřit především právě na daňovou kriminalitu. Votava k tomu dodal, že ČSSD považuje za zcela logický návrat k obnovení finanční policie v rámci Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Andrej Babiš celníci

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.