Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Denně se vážně zraní 85 dětí, varují odborníci. Nejhorší jsou autonehody

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Praha - Přibližně 85 dětí denně se v Česku vážně zraní. Loni jich 136 na následky zranění zemřelo, lékaři za celý rok ošetřili 330 tisíc úrazů. Alarmující čísla oznámilo ministerstvo zdravotnictví, oproti minulým rokům jde ale o mírný pokles.

Počet dětských úrazů dlouhodobě klesá, i tak loni na následky zranění zemřelo 136 dětí. Ministerstvo zdravotnictví to uvedlo v tiskové zprávě. Nejvíc dětí umírá při dopravních nehodách, lékaři loni navíc ošetřili přes tři tisíce vážných úrazů, které vznikly při autohaváriích.

Na následky úrazu zemřelo v roce 2013 podle statistiky ČSÚ celkem 175 dětí ve věku 0 - 19 let, v roce 2014 to bylo 156 dětí. Z loňských 136 smrtelných úrazů se stalo 50 dívkám a 86 chlapcům. Obecně se většina zranění týká chlapců.

Spíše se ale děti zraní při sportu nebo ve škole. "Nejčastěji se úrazy staly v měsících březnu a listopadu, rizikové dny byly úterý a čtvrtek a čas 11 až 12 hodin," uvádí zpráva. Při tělesné výchově se stala třetina školních úrazů.

Obecně nejrizikovější jsou ale letní měsíce, hlavně doba prázdnin. Podle statistik pak mohou často za zranění rodiče, kteří své děti nehlídají. Čím dál víc z nich se pak zraní při skákání na oblíbených trampolínách.

Z loňských 329 417 úrazů dětí do 14 let bylo na ambulancích ošetřeno přes 15 tisíc dopravních úrazů, asi 54 tisíc školních úrazů, 75 tisíc sportovních úrazů a 69 tisíc domácích úrazů. Například 437 úrazů děti utrpěly pod vlivem alkoholu a 98 úrazů pod vlivem drog.

U dětí od 15 do 19 let bylo ošetřeno 230 941 úrazů, z toho bylo 19 tisíc dopravních, 38 tisíc školních, 67 tisíc sportovních a 38 tisíc domácích. Pod vlivem alkoholu se stalo 4297 úrazů, pod vlivem drog 1023 úrazů. Úrazů pod vlivem omamných látek v posledních letech přibylo.

Co se týče početnosti dětských úrazů po krajích, nejhůře je na tom Středočeský kraj, naopak nejlépe Karlovarský. Mezi regiony ale výraznější rozdíly nejsou, mírný nárůst zaznamenali statistici jen v Jihočeském a Libereckém kraji.

Témata:  děti úrazy Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy