Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mešitu si může postavit každý, zákon muslimům nic nezakazuje, varuje Křeček

Stanislav Křeček
Stanislav Křeček
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Mešitu s minaretem si u nás může jednoduše postavit každý. Upozorňuje na to zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček s tím, že zákon u nás nic takového nezakazuje.

Odpůrce islámu Martin Konvička se v neděli spolu se svými příznivci postarali o pořádný poprask. Převlečení za teroristy vjeli na pražské Staroměstské náměstí a stříleli z maket zbraní. 

"Divím se úředníkům magistrátu, že při vší úctě ke svobodě shromažďování nezhlédli k tomu, co by to mohlo na náměstí vyvolat," upozornil na Českém rozhlase Křeček.

Upozornil, že v povolovací žádosti bylo vysloveně řečeno, že se bude střílet, byť z nefunkčních zbraní. "Jestliže někdo na veřejné akci chce, byť z makety zbraní, střílet, tak se domnívám, že to je důvod k tomu stavět se k tomu obezřetně, zejména v situaci, která v Evropě panuje," varuje.

"Chápu svobodu slova a shromažďování, ale žijeme v čase, kdy i tyto svobody musí doznat určité regulace nebo určitého odvolání se na zdravý rozum a bezpečnost občanů, která je v této chvíli prioritní," dodal.

Uvedl také, že Rakousko novelizovalo zákon o islámu, který má od roku 1912. "My se na situaci musíme připravit, abychom nebyli zaskočeni tak, jak je celá Evropa zaskočena krizí, která tady je s uprchlíky," tvrdí.

Následně položil řečnickou otázku, zda si přejeme, aby v české krajině byly mešity s minaretem. "Žádné právo to neupravuje, každý si může postavit mešitu s minaretem," uvedl.

Témata:  Stanislav Křeček Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy