Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát chce zpřesnit pravidla pro podporu kandidujících uskupení

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senát dnes vrátil Sněmovně novelu volebních zákonů, která má zavést pro politické strany a hnutí limity na volební výdaje. Horní komora chce zabránit tomu, aby nekandidující osoby mohly vést na úkor kandidujících stran volební kampaň za náklady, které by se volebním stranám odečítaly z jejich limitu.

Návrh počítá s tím, že v případě voleb do Sněmovny bude moci každé kandidující uskupení za kampaň utratit maximálně 90 milionů korun. V případě krajských voleb má být limit stanoven na sedm milionů korun na kraj. Kandidáti na senátora by podle návrhu nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu korun. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta.

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera navrhoval snížit limit u sněmovních voleb na 60 milionů korun na stranu a u senátních voleb na nejvýše dva miliony korun na kandidáta. Pro návrh získal hlasy 33 od 68 přítomných senátorů, potřeboval jich ovšem 35.

Zavedení limitů se nebude týkat komunálních voleb ani voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, byť plní roli krajského zastupitelstva. Limity budou mít ale také nekandidující osoby, a to podle senátní verze 1,8 milionu korun u voleb do Sněmovny a nejvýše 50.000 korun na senátní obvod u voleb do horní komory.

Norma má také zvýšit stranám pro sněmovní a evropské příspěvek politických stran státu na volební náklady, a to na 19 tisíc korun. Nyní je to 15 tisíc korun.

Témata:  senát volby volební kampaň

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:52

Kreml popřel, že by na Ukrajině používal chemické zbraně

Kreml ve čtvrtek odmítl obvinění USA, že ruské síly použily na Ukrajině chemickou zbraň v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy