Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se dnes poprvé setkal s Merkelovou. Bylo to "normální', řekl po jednání

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – S německou kancléřkou Angelou Merkelovou se dnes sešel také šéf české kasy Andrej Babiš (ANO). Pro ministra financí to bylo vůbec první setkání s německou političkou.

Ze schůzky má Babiš „normální pocit". "Já jsem paní Merkelovou ještě v životě neviděl. Ona má svoje argumenty, my máme svoje," řekl. Během večeře v Lichtenštejnském paláci s ní mluvil třeba o migraci. Rozpory mezi jejich názory podle něj zůstávají.

Šéf hnutí ANO prý objasnil svůj postoj k migraci. „Já jsem paní kancléřce řekl můj názor, který je konstantní, že si myslím, že by do Evropy neměl přijít nikdo bez pozvání a bez toho, aby věděl, kam směřuje a kdo ho pozval," řekl Babiš novinářům. Evropská komise má v současnosti větší slovo než hlavy jednotlivých států, to je podle něj velká chyba.

Podle něj Evropa migraci nezvládá a může za to schengenský prostor. „Měl by být buď rozšířen na celý kontinent, nebo by měl být slabý článek jako třeba Řecko řešen," řekl. Merkelová vede Německo k vstřícnosti vůči běžencům a požaduje totéž od dalších členů EU.

Babiš připomněl, že má Německo jinou zkušenost s migrací, z čehož pramení odlišné názory. „V Německu jsou tři miliony Turků, my máme jinou migrační historii, proto by nám Brusel a některé státy neměly vnucovat jejich politiku," uvedl.

Nad večeří se hovořilo i o daňových únicích, sankcích Evropské unie proti Rusku a současné situaci na Ukrajině, dodal.

Témata:  Andrej Babiš Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy