Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtman Hašek měl platit neexistující mluvčí za podivné služby

Michal Hašek /ČSSD/, místopředseda strany
Michal Hašek /ČSSD/, místopředseda strany
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Kauza falešné mluvčí jihomoravského hejtmana Michala Haška graduje. Nejen, že Lucie Proutníková nikdy neexistovala, ale lobbistka Jana Mrencová, která se za jménem skrývá, si nechávala platit za hodně podivné služby.

Deník MF DNES získal díky zákonu o svobodném přístupu k informacím z jihomoravského hejtmanství faktury, kterými kraj platil za služby kontroverzní lobbistce Janě Mrencové.

A ukázalo se, že Mrencová, která skončila nedávno u soudu za podplácení novinářů, má nejspíš s ovlivňováním zaměstnanců médií bohaté zkušenosti.

Haškovo hejtmanství totiž jejím firmám neplatilo jen za mediální školení úředníků, ale i za kurzy na "odstínění novinářů". Že sám Michal Hašek něco z tohoto umění pochytil, dokázal, když utekl před nepříjemnými otázkami a vše hodil na svou oficiální mluvčí Elišku Windovou.

V účetnictví jsou ovšem i jiné podivné položky - například desetitisícové sumy za fotografie, které podle bývalé mluvčí kraje Denisy Kapitančíkové pořizovali zaměstnanci kraje, ale Mrencová je vykazovala jako vlastní práci.

Podivné vztahy mezi Mrencovou a jihomoravským hejtmanem už zajímají i státní zástupce. Žalobci hodlají například zjistit, zda práce proplacená Mrencové byla vůbec odvedena, nebo zda lobbistka dostávala peníze za nic.

Témata:  Michal Hašek Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy