Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněnský soud řeší kauzu padělaných dolarů ze Srbska

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Před Krajským soudem v Brně dnes stanuli Srbové Dragan Radinkovič a Goran Vučinič, jsou obviněni z prodeje padělaných amerických dolarů policejním agentům. Mužům hrozí až 12 let za mřížemi, jsou stíháni vazebně.

Celkem se k agentům dostalo přes 150.000 dolarů. Falešné stodolarovky podle obžaloby vyrobily padělatelské dílny v Srbsku. Radinkovič pak údajně při několika příležitostech v letech 2014 a 2015 zprostředkoval jejich předání kupcům. Jednou se například sešli v Maďarsku, jindy u brněnského nákupního centra Olympia. Padělatelé chtěli za dolary eura.

Státní zastupitelství dospělo k závěru, že se oba obžalovaní jako spolupachatelé dopustili padělání a pozměňování peněz.

Dnešní dopoledne zabrala výpověď Radinkoviče. Přestože jej soudce Miloš Žďárský opakovaně vyzýval ke stručnosti, hovořil obžalovaný skoro tři hodiny. Podle svých slov skutečně zprostředkoval kontakt mezi Vučiničem, jenž disponoval dolary, a člověkem z Prahy, který jevil zájem o transakci s valutami.

V obsáhlé výpovědi široce popsal také kontakty s dalšími lidmi v Srbsku a Česku, které nakonec vedly k předávkám peněz. Organizátorem všech obchodů byl podle Radinkoviče jistý Josef Šipoš z Prahy, s nímž se seznámil při svých cestách za obchody, a dále muž vystupující pod přezdívkou José, Šipošův známý z vězení.

Témata:  padělky Srbsko soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy