Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátor Čunek podá nové oznámení na konkurzní správkyni H-Systemu Ištvánkovou

Jiří Čunek
Jiří Čunek
Foto: KDU-ČSL

Praha – Senátor Jiří Čunek podává nové trestní oznámení na konkurzní správkyni v kauze H-System Ivu Fialovou Ištvánkovou. Měla se prý dopustit špatné správy majetku konkursu a podvodu.

Důvodem je nízká prodejní cena domu jednoho z klientů H-Systemu, který byl nyní novým majitelem prodán za zhruba čtyřnásobek. Čunek s novým oznámením čekal na dokončení přeprodeje.

„Trestní oznámení na JUDr. Ištvánkovou bude podáno v nejbližších dnech. Zabývat se bude především případem pana Sýkory, u kterého v lednu loňského roku soud rozhodl o opuštění a vyklizení jeho domu. Ten byl totiž prodán zvláštní správkyní konkursní podstaty JUDr. Ištvánkovou společnosti CIB Property, a to za nesmyslně nízkou cenu – 1,47 mil. Kč (včetně pozemku). Společnost CIB Property poté začala podnikat zcela nehumánní kroky proti rodině pana Sýkory za účelem ho z domu vypudit. Poté, aniž by provedla jakékoli zásadní úpravy a změny na domě, ho prodala za částku 5,7 mil. Kč," uvedl Ćunek v prohlášení.

Senátor v oznámení poukazuje na „několik zásadních věcí", které neupřesnil, ale které by podle něj mohly změnit dosavadní přístup policie.

Z pověření senátního podvýboru pro lidská práva Čunek už dříve podal několik trestních oznámení na konkurzní správce H-Systemu nebo na soudkyni Evu Hodačovou, která na konkurz dohlížela. Některá z nich policie podle senátora stále šetří, některá odložila kvůli tomu, že správci postupovali v souladu se platnými zákony.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Témata:  Jiří Čunek 1 kauza H-system

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.