Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čunek píše policejnímu prezidentovi. Žádá ho o vyšetření Monsporta v kauze Panama Papers

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha – Senátor Jiří Čunek, předseda senátního podvýboru pro lidská práva, dnes požádal dopisem policejního prezidenta Tomáš Tuhého, aby Národní centrála proti organizovanému zločinu prošetřila kauzu zkrachované společnosti H-System.

Centrála by podle Čunka také měla by také prověřit informace, podle nichž konkurzní správce této společnosti Josef Monsport figuruje v kauze Panamských dokumentů (Panama Papers) týkající se utajených převodů peněz do daňových rájů.

Podle webu Českého centra pro investigativní žurnalistiku byl Monsport držitelem akcií dvou samojských firem v hodnotě 100 milionů dolarů (2,37 miliardy Kč). „Ta částka je nápadně podobná odhadu, za kolik majetek H-Systemu mohl být prodán," řekl k tomu novinářům Čunek. Monsport už dříve uvedl, že se Samoou neměl nikdy nic společného.

„Žádám Vás, abyste využil všechny možnosti z Vaší funkce vyplývající a učinil vše pro zjištění, zda uvedené prostředky na účtu Josefa Monsporta nepocházejí z trestné činnosti, tedy z nehorázně nevýhodných prodejů majetku H-Systemu," napsal Čunek Tuhému.

Senátor už dříve na Monsporta i další správce konukrzní podstaty podal trestní oznámení pro podezření z podvodného vedení konkurzu. Podle něj byl majetek H-Systemu prodáván za nepřiměřeně nízké ceny, čímž byli jeho klienti poškozeni. Jako příklad uvedl pozemky v Lichocevsi, které byly v roce 2002 prodány za 17,2 milionu korun, přičemž třetina z nich byla o šest let později prodána novým majitelem za 419 milionů korun.

Podle Čunka šlo o propracovaný systém zmanipulování konkurzu. Přiznal ale, že všechny žádosti o přezkoumání byly policií dosud odkládány kvůli tomu, že správci postupovali v souladu se zákony.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka byl za vytunelování společnosti pravomocně odsouzen na 12 let vězení.

Témata:  Jiří Čunek 1 kauza H-system

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.