Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expolicista Kadlec má nová řidičák. Sám jsem se divil, že mi ho dali, přiznává

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Policie ani v úterý nezasáhla v případu ex-policisty Karla Kadlece. Na pražském magistrátu leží jeho nový řidičský průkaz, který mu musejí vydat, pokud to policie nezakáže. Jenže ani dnes policisté magistrát nekontaktovali. V rozhovoru pro TV Nova Karel Kadlec přiznal, že při nehodě 15. března byl opilý.

Magistrát ani v průběhu úterka nedostal žádnou informaci o tom, že by Kadlecovi neměli vydávat nový řidičský průkaz. Zaráží to i samotného Kadlece. Ten má nyní náhradní doklad, původní řidičák se totiž ztratil.

"Sám jsem nevěřil tomu, že mi ten řidičský průkaz někdo vrátí," řekl TV Nova Karel Kadlec. I na magistrátu se tomu divili, zvláště po jeho třetí nehodě.

"Pokud by pan Kadlec měl u sebe ten dočasný řidičák a odmítl by se podrobit krevní zkoušce, tak podle mých informací mu policie mohla náhradní řidičský průkaz zabavit," řekl TV Nova mluvčí magistrátu Vít Hofman.

"Velmi mě mrzí, že policisté ten dokument nesebrali v současné podobě krajské ředitelství v Praze prověřuje postup policistů na místě," řekl TV Nova ministr vnitra Milan Chovanec.

Kadlec zatím dál řídí. V úterý jej policisté opět zastavili. Po kontrole jej ale pustili. "Pustili mě, že mohu dál pokračovat v jízdě, " řekl Kadlec. Nový řidičský průkaz si ale na magistrát vyzvednout nepůjde. Dokonce slíbil, že přestane řídit.

Kadlec také připustil, že při druhé nehodě kdy naboural desítky aut, řídil opilý. "Dopustil jsem se zásadní chyby, kdy jsem nakombinoval věci, které se kombinovat nemají," řekl Kadlec a připustil, že mluví o alkoholu. "Je to věc, za kterou se hrozně stydím," přiznal bývalý instruktor Policejní akademie.

"Bohužel, v ten den jsem byl pod vlivem," přiznal Kadlec. Brání se ale, že při nehodě minulý pátek pod vlivem alkoholu nebyl.

Kadlec také vysvětlil, proč při páteční nehodě odmítl dechovou zkoušku. "Nedýchal jsem proto, že jsem se domníval, že ta situace, která nastala, že když jsem sahal po telefonu, tak jsem odřel jedno vozidlo, a ve chvíli, kdy jsem zastavil se tam najednou objevilo několik televizních štábů, tak jsem si myslel, že je to nahrané. Moji známí mě varovali, abych si dával pozor, že je zvláštní, že mě takovou podivnou souhrou náhod vrátili řidičský průkaz."

Po první nehodě Kadlec dechovou zkoušku neodmítl. Překvapilo jej ale, že dýchal do jiného přístroje, než ostatní účastníci nehody. Podle bývalého policisty nefungoval, jak měl. Jedno měření vůbec neproběhlo. A ani při dalším použití se objevily další chyby v měření.

"Něco ten analyzátor ukazoval, ale nevím kolik. Věděl jsem ale, že to není možné," vzpomíná Kadlec na první nehodu. "Asi bych nebyl normální, kdybych podstoupil ten test a věděl, že jsem pod vlivem nějaké návykové látky," brání se.

"Při druhé nehodě jsem zkoušky neodmítl. Když jsem se od policistů dozvěděl, co se stalo. Tak jsem v žádném případě nechtěl, aby od toho někdo čekal něco jiného. Chtěl jsem, aby bylo jasné, jestli jsem něco pil, jestli jsem v sobě měl nějaké léky. Já jsem nic neodmítl!" řekl o nehodě, při které naboural téměř 30 aut.

"Domnívám se, že jsem nadýchal něco kolem jedné promile. Pak jsem i dával krev. Chtěl jsem, aby vše bylo, jak má být. Aby se to dalo vyšetřit. Je to věc, za kterou se velmi stydím. Nechtěl bych to znovu zažít a udělám vše proto, abych to nezažil," slíbil bývalý policista.

" Vím, že jsem panu ministrovi přidělal hodně vrásek na čele a už bych v tom nechtěl pokračovat. Skutečně bych byl velmi rád, aby se ta situace vyřešila. Já vím, že bych řídit neměl. Je to pocit člověka, který ví, že způsobil něco, co způsobit nechtěl. Nechci, aby další lidé včetně pana ministra nebo zasahujících policistů byli potom trestáni za to, že mi neodebrali řidičský průkaz. Byť vím, že bych ho v tuto chvíli odevzdávat nemusel. Ale nechci bojovat se spravedlností. Naopak, já jsem ji dvacet let hájil, nechci se ze dne na den stát někým, kdo porušuje předpisy," vysvětloval Kadlec důvody, proč už neusedne za volant.

"Budu jezdit hromadnou dopravou, možná si pořídím kolo. Možná mi to pomůže v mém budoucím životě a projeví se to zdravotně," doufá bývalý policista. Je ale přesvědčen, že problémy s alkoholem nemá.

Témata:  Karel Kadlec Policie ČR magistráty Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy