Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté předělali na několik minut čínské vlajky na tibetské

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Na letišti v Praze dnes asi ve 13:40 přistál čínský prezident Si Ťin-pching s delegací. Ještě předtím nahradili aktivisté dvě vlajky vítající čínského prezidenta na Evropské třídě vlajkami Tibetu.

Policie je po několika desítkách minut odstranila. Následovala potyčka mezi Číňany připravenými přivítat prezidenta, aktivisty a kolemjdoucími koledníky.

 

 

Zveřejnil(a) Karel Paták dne 28. březen 2016

K potyčce došlo u zastávky tramvaje Červený vrch. Jeden z aktivistů měl na zádech tibetskou vlajku, kterou se z něj Číňané snažili sundat. U konfliktu zasahovala policie, stejně jako u následné potyčky, kdy mladí koledníci Číňanům začali nadávat a vyzývat je k návratu domů.

Číňany přivezly na místo dva autobusy a jeden autokar. Po několika desítkách minut čekání s rozvinutými čínskými prapory se přesunuli na jiné místo na trase.

Čínské a české vlajky od dnešního rána znovu lemují trasu z letiště k Pražskému hradu poté, co je v noci na sobotu někdo poškodil barvou v kraslicích.

V pražském parku Velvarská u Evropské ulice na cestě z letiště k Pražskému hradu se dnes objevil billboard s tibetským dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem. Nese v češtině a angličtině nápis: "Tady jsou doma tito pánové. These gentlemen are at home here". Billboard v parku umístil Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla jako reakci na dnešní návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vlajkovou a plakátovou výzdobu v pražských ulicích, která návštěvu doprovází.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Tibet návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy