Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš souhlasí se Zemanem. Chce jen obnovit vztahy s Čínou, říká

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Praha – Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se domnívá, že se prezident Miloš Zeman snaží o restart česko-čínských vztahů. Reagoval ta v souvislosti s prezidentovými slovy o tom, že minulá vláda velmi podléhala tlaku EU a USA.

Česká republika podle Babiše začala zahraniční politiku konečně chápat jako prostředek k naplnění ekonomických zájmů, což dříve nebylo obvyklé.

Na rozdíl od zástupců ODS, TOP 09 nebo lidovců ho Zemanova slova nepohoršila. „Vyjádření pana prezidenta chápu tak, že naše země začala konečně zahraniční politiku chápat jako prostředek k naplňování národních ekonomických zájmů, což v minulosti nebylo běžné," napsal ČTK Babiš. Snahy prezidenta naopak chápe za restart česko-čínských vztahů.

Poukázal na to, že Čína v Česku na rozdíl od dalších zemí zatím de facto neinvestuje. Podle něj je v ČR aktivní jen jedna čínská investiční skupina, jejíž investice ale nemají pro český rozpočet a zaměstnanost žádný vliv. Věří, že se to díky aktuální návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga změní.

Domnívá se také. že návštěva čínské hlavy státu povede k výraznému navýšení exportu českých firem do Číny a že z Číny naopak přitečou investice, díky kterým vzniknou nová pracovní místa s vysokou přidanou hodnotou. „Nepůjde jen o investice do soukromých firem a nemovitostí nebo do médií nízké kvality," dodal vicepremiér.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy