Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský prezident Si Ťin-pching je v Česku, přiletěl za doprovodu gripenů

Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Hlava Číny přistála asi v 13:40 na letišti Václava Havla v Praze. Dnes se Si Ťin-pching setká na zámku v Lánech s českým prezidentem Milošem Zemanem. Oba politici tam vysadí strom a odkryjí pamětní tabulky. V plánu je společná večeře.

Prezident Číny s početnou delegací stráví v Česku tři dny, setká se s nejvyššími ústavními činiteli. Čeká se podpis řady smluv včetně navázání strategické spolupráce. Jde o vůbec první návštěvu prezidenta komunistické Číny v Česku, která vyvolává i protesty.

Hlavní program čínského prezidenta se uskuteční v úterý. Čeká ho oficiální přijetí s vojenskými poctami na Pražském hradě a jednání se Zemanem. Poté se sejde s dalšími politickými představiteli včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a předsedy obou parlamentních komor. Si Ťin-pching odletí ve středu, ještě předtím navštíví podnikatelské fórum a Strahovský klášter.

Česko a Čína vedle navázání strategické spolupráce podepíšou různá memoranda a různé dohody. Zeman už dříve uvedl, že očekává další investice v objemu zhruba 45 miliard korun.

Návštěva čínského prezidenta ale budí i kritiku. Ochránci lidských práv poukazují na jejich potlačování v Číně a připomínají přátelství někdejšího prezidenta Václava Havla s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

V noci na sobotu někdo poškodil desítky čínských vlajek, které lemují ulice z letiště do centra. Vlajky se po opravě vrátily na stožáry.

Návštěvu doprovází také zpřísněná bezpečnostní opatření, v ulicích hlavního města jsou stovky policistů a vojáků.

Témata:  Si Ťin-pching 1 návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy