Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vzpomínají na Čáslavskou: Symbol odvahy, hrdina naší doby

Věra Čáslavská, bývalá olympionička a v současné době bojovnice proti komunismu
Věra Čáslavská, bývalá olympionička a v současné době bojovnice proti komunismu
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – I když se svém životě vybojovala mnohá významná vítězství, jeden boj vyhrát nedokázala. Československá sportovní legenda ve věku 74 let podlehla rakovině. S úctou na ni politici i sportovci.

„Dnešní den zůstane černým dnem v mém srdci. Odešla nám sportovní legenda, úžasný člověk, který dokázal rozdávat naději a optimismus a byla mým velkým vzorem - paní Věra Čáslavská. Nikdy nezapomeneme!!!" uvedla na sociálních sítích rychlobruslařka Martina Sáblíková.

„Jestli se ještě někdy bude někomu věnovat kolekce, tak doufám, že to budeš ty, Věro Čáslavská. Neskutečná osobnost, sportovkyně s takovým mimosportovním přesahem, že by se málokomu mohlo nechat zdát a snad i snít. Jsem nadšen, že jsme spolu mohli čas od času prohodit pár slov. Vždy inspirativní. Odpočívej v pokoji Věro. A upřímnou soustrast rodině a okolí," uvedl vodní slalomář Vavřinec Hradilek.

„Pohřeb se státními poctami, moc prosím. Minimálně. Paní Věra Čáslavská byla fenomenální sportovkyně a úžasný člověk. A hrdina naší doby," navrhuje novinář Jaroslav Kmenta.

„Dnes ráno jsem se dověděl o úmrtí Věry Čáslavské. Jen málokdo se o propagaci naší země zasloužil tolik, co ONA. Jen málokdo si stál za ideály svobody tak nepochybně, jako ONA. Sněmovna jistě uctí její památku minutou ticha. Věro, díky za vše. Budeš nám chybět. Upřímnou soustrast všem blízkým," uvedl na Facebooku předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Zemřela Věra Čáslavská. Jedna z nejúspěšnějších sportovních gymnastek světové historie, vlastenka, bojovnice za demokracii, čestná a statečná dáma. Čest její památce," napsal na sociálních sítích šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zemřela Věra Čáslavská. Skvělá sportovkyně a výjimečně statečná a skromná žena pronásledovaná normalizačním režimem. Čest její památce," komentoval úmrtí sportovní legendy ministr obrany Martin Stropický (ANO).

„Věra Čáslavská dokázala propojit vysokou profesionalitu s rovnými postoji a občanskou odvahou. Její příklad motivuje. Čest její památce," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Věra Čáslavská není jen náš nejúspěšnější olympijský sportovec, ale hlavně velmi statečný člověk, co pomohl nám všem," myslí si europoslanec TOP 09 Luděk Nyedermaier.

„Věra Čáslavská, skvělá gymnastka, hlavně statečná a obětavá žena, zkoušená osudem. Silná osobnost. Vděčně vzpomínám na setkání. Čest její památce," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Svobodná. Svá. Slavná. Silná. Věra Čáslavská," uvedl ke zprávě o smrti gymnastky hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Tak, jako Věra Čáslavská sklopila oči a dívala se do země v roce 1968 na olympiádě při sovětské hymně, tak dnes asi mnozí sklápíme oči, díváme se do země a myslíme na ni. Věra Čáslavská reprezentovala nejen naše Československo, ale byla symbolem odvahy, kterou jsme prostřednictvím ní vysílali do světa. Ona ukázala světu, že v naší okupované zemi jsou lidé, kteří se nebojí. Sedm olympijských medailí ji navždy zařadilo mezi sportovní legendy. Svými postoji a gesty se natrvalo zaryla do našich srdcí. Věro, děkujeme," vzkázal ze Slovenska prezident Andrej Kiska.

Témata:  Věra Čáslavská

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy