reklama

Už od dnešního rána mohou lidé uctít památku legendární sportovní gymnastky Věry Čáslavské. Pietní místo vzniklo na piazzetě Národního divadla v Praze. Pokládat květiny i zapisovat se do kondolenčních knih je tady možné až do pondělního večera.

V pondělí 12. září bude Národní divadlo také místem posledního rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou. Smuteční obřad začne v 10 hodin a veřejnost ho bude moci sledovat na velkoplošné obrazovce i z venku.

Na přípravách posledního rozloučení se mimo jiné podílí také Český olympijský výbor, ministerstvo školství a také úřad vlády. Nepůjde ale o státní pohřeb. Ten Čáslavské rodina odmítla s tím, že by si ho sportovkyně nepřála.

Součástí oficiálního rozloučení budou například ukázky baletu a divadelní představení. Nebudou chybět ani osobní vzpomínky sportovců a také lidí, kteří prošli důležitými kapitolami života Věry Čáslavské.

Věra Čáslavská zemřela 30. srpna po dlouhém boji s rakovinou slinivky, bylo jí 74 let. Dodnes zůstala nejúspěšnější českou sportovkyní, stala se sedminásobnou olympijskou vítězkou, čtyřnásobnou mistryní světa a jedenáctinásobnou mistryní Evropy.