reklama

Úsvit navrhuje vložit do listiny ustanovení "Parlament nevydá zákon omezující svobodu slova nebo tisku". Nahradit by mělo článek, který říká, že svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

Dnešní zamítavé stanovisko vlády vycházelo i z negativních historických zkušeností, konkrétně s nástupem nacismu. "Například v souvislosti s radikálními islamisty nebo jinými extremisty, neboť příklon k liberálnější takzvané absolutní svobodě projevu by v podstatě znemožnil postih hlásání nenávisti vůči určitým skupinám obyvatel či veřejné schvalování terorismu," stojí v dokumentu.

Nynější koncepce podle něho zaručuje pluralitu ve společnosti, zároveň se však sama brání proti těm, kteří by ohrožovali ústavní práva a svobody. Úsvit, jenž je znám protiislamistickými postoji, se naopak odvolává na ústavu USA. Tvrdí, že ani po případném přijetí ústavní změny, konkrétně Listiny základních práv a svobod, nebude možné říkat beztrestně cokoli.