reklama

Neuvěřitelný úspěch na olympiádě v Mexico City završila Věra Čáslavská pohádkovou svatbou v tamější katedrále. Brala si Josefa Odložila – běžce, který získal olympijské stříbro v Tokiu.

V ten samý rok byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa. Vypadalo to, že pohádka je dokonalá. Tvořili jeden z nejkrásnějších párů Československa. Jenže Josef byl prý despota, který tloukl jejich dvě děti.

Po devatenácti letech přišel rozvod. Podle Věry Čáslavské mezi jejím manželstvím a bezprávím komunistů v podstatě nebyl rozdíl. Pak přišla další rána.

V létě 1993 se syn Věry Čáslavské Martin a její exmanžel pohádali na diskotéce v Bělé pod Pradědem. Syn otce udeřil, ten upadl a na následky zranění později zemřel. Syna odsoudili na čtyři roky.

Zatímco Věra Čáslavská tvrdila, že hádku vyprovokoval opilý Josef a zranění si v podstatě způsobil sám, jeho rodině byl trest málo – podle nich byl tehdy dvaadvacetiletý Martin otcovrah.

Věru Čáslavskou situace hluboce zasáhla – označení svého syna za otcovraha nesla těžce. Trpěla depresemi a skončila v psychiatrické léčebně. V lednu 1997 udělil prezident Václav Havel jejímu synovi milost.

I jeho za toto rozhodnutí mnoho lidí kritizovalo. Martin Odložil se ale dokázal k minulosti vrátit až po letech, kdy uznal, že život nezničil jen sobě, ale i širokému příbuzenstvu.

Věra Čáslavská se po prezidentské milosti stáhla do ústraní. Rodinná tragédie ji pronásledovala téměř až do smrti.