Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlci se vrací. V Krušných horách zadávili stádo ovcí

Zoo Bratislava, Vlk evropský
Zoo Bratislava, Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do Krušných hor se vrátili vlci. Radost z toho mají především přírodovědci, menší už zemědělci. Smečka přibližně deseti vlků totiž zadávila na třicet ovcí z farmy v Abertamech. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Vlci zabíjejí zvířata výhradně kvůli své obživě, proto tak vysoký počet mrtvých ovcí odborníky překvapil. "Vysvětlujeme si to tím, že dospělí vlci učí své mladé útočit, aspoň takové máme své zkušenosti," uvedl zoolog Vít Tejrovský.

O návratu divokých šelem do krušnohorských lesů se spekulovalo už delší dobu, nyní jsou však o jejich přítomnosti jasné důkazy. "Jde o stopy, ale i o jednotlivá pozorování myslivců, kteří nyní loví jeleny," potvrdil Tejrovský s tím, že už po prvních zmínkách o výskytu šelem poskytla správa chráněné krajinné oblasti zdejším farmářům praktické rady, aby důsledně zabezpečili ohrady a využívali ovčácké psy.

"Nemají tu s nimi takové zkušenosti jako například v Beskydech. Naše vyšetřování zjistilo, že se opravdu jednalo o útok vlků. Majitel nyní může požádat stát o náhradu za ušlý zisk," řekl listu zoolog.

"Výše úhrady za škodu je nedostačující. Činí 1 500 až 2 000 korun za jednu ovci. Přitom dva roky stará ovce, která nám mohla dát během svého života osm jehňat a mohla se pět let dojit, má pro nás cenu přibližně 10 tisíc korun," uvedl jednatel společnosti Horský statek Abertamy Petr Zacharda.

Odborníci nyní instalují v Krušných horách fotopasti. "Je to ale sázka do loterie, hory jsou rozlehlé, spoléháme na štěstí, protože vlk dokáže nočním přesunem zvládnout i 100 kilometrů," řekl MF Dnes Tejrovský.

Témata:  vlci zvířata

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy