Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škola je tady: Zeman dostal žákovskou knížku. Jak ho ohodnotili ve Stochově?

Prezident Zeman zahájil školní rok
Prezident Zeman zahájil školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pro někoho nejhorší den roku, pro jiné chvíle, které se nemohli dočkat. 1. září dětem definitivně končí prázdniny a čeká je deset měsíců, kdy se jim budou snažit učitelé rozšířit obzory. První školní den s dětmi oslavují i politici, například prezident Miloš Zeman.

Konec bezstarostného nicnedělání dneškem střídají domácí úkoly a učení. Na základní školy podle odhadů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nastoupí zhruba 905 400 dětí, na střední školy do denního studia přibližně 394 800.

Prvňáčků bude letos méně než v loňském roce, poprvé se do školy vydá asi 115 tisíc dětí, což je asi o 1200 méně než loni. Nejvíc dětí nastupovalo do prvních tříd v roce 2014, tehdy jich bylo více než 117 tisíc.

Nejvíce středoškoláků bude navštěvovat odborné školy s maturitou, celkem 176 tisíc, 129 tisíc potom usedne do lavic na čtyřletých a víceletých gymnáziích, do škol bez maturity bude chodit studentů téměř 90 tisíc.

Prezident Miloš Zeman slavnostně zahájil školní rok na Základní škole, Základní umělecké škole a Mateřské škole Stochov. Při té příležitosti se setkal i s dětmi, které jdou do školy vůbec poprvé. Dostal také žákovskou knížku se slovním hodnocením.

Za posledních pět let vzrostl počet žáků na prvním stupni základních škol skoro o pětinu. V souvislosti s populačním vývojem naopak klesl počet středoškoláků a vysokoškoláků. Mezi pedagogy stále dominují ženy.

"V posledních pěti letech výrazně přibylo žáků na prvním stupni. V minulém školním roce jich bylo 551 428, o 19 % víc než ve školním roce 2010/2011. Na druhém stupni se počet žáků po výrazném úbytku mezi školními roky 2006/2007 až 2010/2011 stabilizoval," vysvětluje Božena Půbalová z Českého statistického úřadu.

Témata:  Miloš Zeman školství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy