Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty proti čínskému prezidentovi: Zadrženo 13 osob, jeden obviněn z krádeže

Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policie v pondělí zadržela celkem 13 lidí, kteří protestovali proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Jedním z nich byl také cizinec, čelí obvinění z krádeže.

Muž byl zadržen v souvislosti s potyčkami mezi odpůrci a převážně čínskými zastánci prezidenta Si Ťin-pchinga na Evropské ulici.

"Po zhodnocení celé situace byl obviněn z přečinu krádeže dle trestního zákoníku. Celou věc budou policisté řešit ve zkráceném přípravném řízení," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Dalších 12 lidí policisté zadrželi při pokusu vyměnit čínské vlajky na sloupech veřejného osvětlení za tibetské. "Tyto osoby odmítaly uposlechnout policejní výzvy a některé z nich se ke sloupům připoutaly," uvedla Zoulová.

Jednání těchto osob policie klasifikovala jako přestupek proti veřejnému pořádku. Dva lidé si navíc vyslechli i obvinění ze spáchání přestupku proti majetku.

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy