Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítání čínského prezidenta řídila tajná služba, tvrdí zpravodajka

Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - První návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku doprovázely bouřlivé uvítací ceremoniály a řada lidí jeho příchod náležitě oslavila. Podle zpravodajky České televize Barbory Šámalové tyto "vítače" zřejmě řídily tajné služby.

Zpravodajka Šámalová tvrdí, že uvítací ceremoniály byly pečlivě připravené, zřejmě čínskou ambasádou. "V každé skupině byl někdo, kdo ji řídil, buďto tajný policista v civilu nebo nějaký rozvědčík," řekla v pořadu Interview ČT.

"Je to vlastně taková malá ukázka toho, jak se v Číně chovají bezpečnostní složky na akcích, které jsou nepovolené, nebo kde je nežádoucí přítomnost zahraničních novinářů. Ale opravdu jenom malá ukázka," dodala.

Cílem uvítacích průvodů podle ní bylo, aby návštěvu čínského prezidenta nic nepokazilo a skryl se jakýkoliv náznak nesouhlasu. Pokud se blamáž zdařila a Ši Ťin-pching si lidí projevujících odpor nevšiml, je podle zpravodajky pravděpodobné, že se k němu zprávy o protestujících ani obrázky lidí s tibetskými vlajkami nedostanou.

Řada nespokojených lidí upozorňovala na porušování základních lidských práv komunistickým režimem. To ale podle Šámalové většina lidí v Číně nemůže pochopit. "Průměrný Číňan se, zjednodušeně řečeno, zajímá o to, aby přežil. Aby se měl dobře, vydělal si nějaké peníze, uživil rodinu, přispěl rodičům, aby si uspořil na důchod. Pokud je bohatší, chce cestovat nebo poslat děti na studium do zahraničí. To, co my na Západě chápeme jako lidská práva, je nijak netíží," vysvětlila.

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy