Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová osobně dohlédne na akci Martina Konvičky

Martin Konvička
Martin Konvička
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) chce dohlédnout na demonstraci Iniciativy Martina Konvičky (IMK), která se má konat 11. září před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Bubenči.

Oznámení akce je podle ní formulováno tak, že ji nelze zakázat, splňuje všechny náležitosti. ČTK to dnes sdělila Krnáčová. Magistrát by měl příští týden rozhodnout o případném trestu pro úředníka, který nezakázal akci Konvičkovy iniciativy na Staroměstském náměstí, při níž účastníci v polovině srpna použili atrapy zbraní.

V oznámení o konání akce před ambasádou podle primátorky není nic, kvůli čemu by ji mohl úřad podle zákona zakázat. "Já se chci určitě na tu akci osobně podívat a dohlédnout na to, aby se neopakoval scénář ze Staroměstského náměstí," uvedla Krnáčová.

Podle primátorky jsou žádosti chystané akce a té, která se již odehrála na Staroměstském náměstí, rozdílné. "Tu první měl podle mě úřad zakázat, protože tam bylo jasně napsáno, že budou použity makety zbraní se zvukovým efektem. Tentokrát tam nic takového není a nemáme žádný zákonný způsob, jak ji nepovolit," uvedla.

Krnáčová po akci z poloviny srpna požaduje trest pro úředníka, který konání akce umožnil. Zda a kdy bude potrestán, chce magistrát sdělit podle mluvčího Víta Hofmana v příštím týdnu. Případný trest může uložit pouze ředitelka magistrátu Martina Děvěrová, která nyní v úřadu není. Sama Krnáčová podle zákona nemůže úředníky trestat - ti totiž spadají do kompetencí ředitelky magistrátu, nikoliv politiků včetně primátorky.

Témata:  Adriana Krnáčová Martin Konvička Praha

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.