reklama

Na tiskové konferenci v Ostravě dnes bylo otevřeno zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky v České republice. Jde o první zastupitelstvo neuznané republiky ve světě, jehož honorární konzulem byla jmenována politická aktivistka Nela Lisková. 

"Je obtížné přecenit význam otevření prvního našeho zastupitelského centra v Evropě. Je to společenská organizace, která bude plnit zastupitelské funkce, a také napomůže navázat partnerské vztahy mezi Doněckou lidovou republikou a Českou republikou. Rovněž umožní rozvoj mezinárodních informačních, kulturních a ekonomických vztahů naší mladé republiky," uvedla podle proruského serveru Sputnik ministryně zahraničních věcí Doněcké lidové republiky Natálie Nikonorovová.

"Zastupitelství se konkrétně bude podílet na organizaci pomoci při ochraně zákonných práv a zájmů občanů Doněcké lidové republiky v ČR, bude provádět společné informační kampaně na upevnění mezinárodního image Doněcké lidové republiky, bude napomáhat s vytvářením ekonomických vztahů mezi státy, a také bude připravovat analytické zprávy o skutečné situaci v Doněcké lidové republice, které budou šířeny mezi občany evropských zemí," dodala.

Proti otevření centra demonstrovala desítka aktivistů ze skupiny Kaputin. "Je to velká akce ruské propagandy a divadýlko. Když se tady zakládají konzuláty neexistujících zemí, které vznikly z násilí a okupací, když se to tady oslavuje a ještě se k tomu zvou čeští poslanci a nereaguje se na to, tak tady opravdu selhává český stát a demokratické řízení," řekl ČTK jeden z protestujících Otakar van Gemund.

Proti otevření zastupitelského centra Doněcké lidové republiky v České republice se ozvalo i české ministerstvo zahraničí. "Samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v ČR žádnou diplomatickou misi ani konzulární úřad, protože tato entita není státem, ČR ji za stát neuznává a nemá s ní tak navázány diplomatické styky," uvedlo ministerstvo.

"Pokládám to za neuvěřitelnou drzost a provokaci. Jelikož Ukrajina bojuje proti Putinově armádě a proruským separatistům v protiteroristické operaci, jsou zástupci takzvané DLR zločinci a teroristé," naštval se už dříve šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj hrozí, že se Česká republika ztrapní před celým světem.

Český europoslanec za TOP 09 a místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost Jaromír Štětina varoval českou diplomacii před hrozícím mezinárodním skandálem. 

Štětina proto vyzval šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, aby „uplatnil svou autoritu a podpořil zásah orgánů činných v trestním řízení". Celá věc je podle politika TOP 09 jen provokace, která se snaží mj. zesměšnit českou diplomacii a znevažuje pozici České republiky ve světě.

„Tato akce podporovatelů pana Putina je dalším krokem ve snaze poškodit Českou republiku v očích mezinárodních spojenců. Jde o opětovnou snahu prolomit pozici České republiky vůči Ukrajině. Představte si, jak by o tomto psaly ruské noviny? Už tak stačí, jak v Rusku oslavují českého prezidenta Zemana. I proto si myslím, že aktivity zástupců teroristických organizací by neměly být v České republice tolerovány," dodal Štětina.