Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti si nanečisto vyzkouší krajské volby, projekt má zvýšit zájem o politiku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Krajské volby se ve všech regionech s výjimkou Prahy uskuteční od 7. do 9. října. Studenti středních škol si mohou nanečisto vyzkoušet hlasování 20. a 21. září.

Studentské volby od roku 2010 pořádá společnost Člověk v tísni. Školy se do nich můžou letos registrovat do 14. září.

Cílem projektu je přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec. Letos dostanou školy i tři dokumentární filmy, které se zabývají volbami, předvolební kampaní či otázkou politických preferencí.

Školní volby budou věrně napodobovat ty opravdové. Zasedne studentská volební komise, voliči budou muset prokázat svou totožnost, obdrží hlasovací lístek a za plentou na něm pak zaškrtnou vybranou stranu. Lístek poté vhodí do urny.

Stejně jako v minulosti budou výsledky ze všech zapojených škol zveřejněny. "Politiky, médii ani širokou veřejností by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci, vypovídají o jejích názorech a postojích," uvádějí iniciátoři projektu. Například v Rakousku mají právo hlasovat i šestnáctiletí.

Témata:  Krajské volby volby školství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy